Portret de Familie | Cum aleg fotograful pentru nuntă?
fotografie pentru evenimente in familie

Cum aleg fotograful pentru nuntă?

Ştim că tehnologia oferă oricui posibilitatea de a fotografia în ziua de azi. Piața a devenit super-încărcată cu fotografi profesioniști dar și de foarte mulți amatori iar alegerea fotografului se poate dovedi o misiune dificil de îndeplinit. Așadar, de ce anume trebuie să țin cont când îmi aleg fotograful pentru nuntă? Cum pot să știu că voi alege un profesionist și nu un amator? Cât de important este prețul?

Am răspuns la aceste întrebări într-un articol din Revista Bulevard.

Deoarece informaţia este la fel de actuală şi azi, redau mai jos o parte din acel material împreună cu câteva observaţii apărute între timp.

Fotografie de nunta Cluj

1. Calitate versus cantitate. Numărul de fotografii nu trebuie să fie unul dintre criteriile principale. Degeaba primiți câteva mii de fotografii dacă acestea sunt inutilizabile, incorect expuse sau fără o minimă editare. Un număr de 500-800 de fotografii, alese pe îndelete, ar trebui să fie suficient ca să vă aduceți aminte de ziua “cea mare”.

Fotografie de nunta - Fotojurnalism de nunta - Foto nunta

2. Un fotograf, doi fotografi. Depinde de buget. Depinde și de amplitudinea evenimentului. Câteva avantaje pe care vi le oferă doi fotografi sunt: posibilitatea de a fi in două locuri în acelaşi timp, de a nu scapa momente importante ale evenimentului, o varietate vizuală mult mai mare, în timp ce fotografiile pot îmbina două stiluri diferite în același pachet. Atenție însă: noi credem că există o diferenţă între ofertele cu doi fotografi şi cele în care se oferă un fotograf și un asistent!

Portert de familie - fotojurnalism de nunta

3. Stil și personalitate. Fotografiile de nuntă trebuie să fie mai mult decât o simplă colecție de poziții în care stau miri. Modul în care acestea transmit emoțiile acelei zile depinde foarte mult de stilul de fotografiere sau prelucrare a imaginilor. Verificați portofoliile online ale fotografilor dar şi imagini de la o singură nuntă. În felul acesta veţi observa diferenţa dintre cei specializaţi în sedinţe foto eleborate şi cei care oferă o serie variată de imagini care acoperă întegul eveniment. Luaţi în considerare faptul că o tentă artistică dusă la extrem, anumite filtre aplicate fotografiilor, e posibil să nu mai fie la modă peste câţiva ani.

Portert de familie - fotojurnalism de nunta

Faceți o listă și alegeți ceva care vă place. Stabiliți o întâlnire cu cei care v-au impresionat pentru a descoperi personalitatea acestora și mai ales să vedeți dacă există o “potrivire de caracter”. Asigurați-vă că discutați cu cei care vor fotografia propriu zis evenimentul și nu cu un “agent de vânzări”. Nu uitați că fotografii vor fi alături de voi pe tot parcursul zilei, iar aceștia nu trebuie să reprezinte un motiv de stres.

Întrebările de mai jos pot fi o grilă bună de verificare a tuturor furnizorilor de la nuntă:

  • Îmi place pesoana cu care am discutat?
  • Am încredere să se ocupe de cea mai importantă zi din viața familiei mele?
  • Mă simt confortabil cu cei pe care i-am ales?
  • Va putea să interacționeze cu restul familiei și cu prietenii mei?
  • Oare s-ar afla pe lista mea de invitați la nuntă?

Fotografie-de-nunta-Fotojurnalism-de-nunta-Foto-nunta+Cluj

4. Fotografii, albume și pachete. Alegeți fotografiile care vă plac cel mai mult și nu modul lor de împachetare. Tipul de

album, dimensiunea, numărul de pagini sau pachetele cu x albume nu pot substitui calitatea fotografiilor. Degeaba vi se oferă un super album dacă fotografiile în sine nu sunt pe măsură.

Portret de familie - fotojurnalism de nunta

5. Scump domnule, scump! Fotografia de nuntă pare simplă. Lucrezi o zi și îți iei banii. Greșit! Munca fotografului nu se termină în momentul în care invitații pleacă acasă. De cele mai multe ori, doar pentru a alege cele 800 de fotografii este nevoie de mai multe zile. Pasul următor este editarea individuală a imaginilor. Dacă un fotograf vă spune că primiți fotografiile a doua zi, atunci cu siguranță aveți o problemă. Adăugați la timpul de lucru costul echipamentului, programelor de calculator, reclamei, albumelor, transport, facturi și nu în ultimul rând  costul cursurilor de specializare și veți înțelege bugetele pe care fotografii trebuie să le acopere la rândul lor. Dacă veți privi și dumneavoastră fotografia de nuntă ca pe o investiție, atunci va fi mult mai ușor să luați o decizie.

Sperăm ca sfaturile de mai sus să vă fie de ajutor și să vă alegeți fotograful perfect pentru nuntă!

About the Author:


Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *